Вселенная, жизнь, разум (с) 8)

Юмор, приколы, секс, искусство, философия, религия, выбор товаров и услуг, гороскопы, игры, политика

Модераторы: exigo, Andr3y

Правила форума
Уважаемые пользователи!
Пожалуйста, соблюдайте правила раздела. Просьба уделять особое внимание лексике и не использовать мат. Спасибо.

Re: Вселенная, жизнь, разум (с) 8)

Сообщение igor. » Вт апр 28, 2020 17:00

  • 0

igor.
 
Сообщения: 169
Зарегистрирован: Ср май 23, 2012 21:35
Откуда: Кривбасс
Репутация: 303

Re: Вселенная, жизнь, разум (с) 8)

Сообщение Dragon » Сб май 02, 2020 09:53

Астрономы из Франции и Бразилии заявили о том, что им удалось обнаружить в Солнечной системе 19 объектов , которые, вероятно, были захвачены из межзвездной среды. Вероятно, они попали в нашу систему всего через несколько миллионов лет после ее появления, сообщает ScienceAlert.

По мнению астрономов, тогда Солнце было частью звездной колыбели – области звездообразования, в которой светила формируются близко друг к другу. Это значит, что звезды гравитационно влияли друг на друга гораздо сильнее, чем сейчас, и что астероиды могли быть "перетянуты" из одной системы в другую.
Астрономы Фати Намуни и Хелена Морайс нашли своего первого гостя из другой системы в 2018 году. Тогда они обратили внимание на астероиды Кентавры, которые располагаются между Юпитером и Нептуном и зачастую обладают очень странными орбитами. У одного из астероидов, Каэпаокаавела, орбита наиболее выраженно отличается от других. Она напоминает орбиту Юпитера, но астероид вращается в противоположную сторону и ретроградно. Если бы он сформировался вместе с Солнечной системой, то двигался так же, как и другие. Поэтому ученые провели компьютерное моделирование его появления. Оно показало, что Каэпаокаавела, скорее всего, 4,5 миллиарда лет назад был притянут в нашу систему из межзвездного пространства.
В ходе нового исследования ученые сосредоточили свое внимание на Кентаврах и транснептуновых объектах с высоким наклоном орбиты относительно плоскости орбит планет. Подобно Каэпаокаавела, некоторые из этих объектов также имеют ретроградные орбиты.
Всего они рассмотрели 17 Кентавров и два транснептуновых объекта. С помощью компьютерного моделирования они проследили за тем, какими были орбиты объектов 4,5 миллиарда лет назад. В это время все компоненты Солнечной системы были частью более-менее плоского диска, оставшегося от протопланетного диска звезды. Соответственно, все они вращались в одном направлении и в одной плоскости.
Моделирование показало, что эти 19 объектов не были частью такого диска. Ученые считают, что вероятность того, что они были захвачены из межзвездного пространства, гораздо выше, чем того, что они сформировались в диске вокруг Солнца.

https://zn.ua/technologies/v-solnechnoy ... 2319_.html

Две группы ученых проанализировали данные, собранные во время наблюдений за межзвездной кометой Борисова , которую впервые заметили сентябре, и нашли нечто необычное в химическом составе ее комы. Как сообщает New Scientist, он свидетельствует о том, что комета образовалась в холодной и темной звездной системе.

Объект прошел на минимальном расстоянии от Земли в декабре и январе. Тогда астрономы со всей планеты сосредоточили свое внимание на объекте, пытаясь лучше понять его происхождение. Две группы ученых, одна под руководством Мартина Кординера из Центра космических полетов имени Годдарда, а вторая – под руководством Денниса Бодевица из Обернского университета, наблюдали за кометой с помощью телескопов ALMA и "Хаббл".
Обе группы проанализировали химический состав комы кометы – облака газа, которое образуется вокруг объекта, когда его нагревает тепло от звезды. У большинства комет из Солнечной системы в состав комы входит вода, в комете же Борисова преобладает монооксид углерода.
"Было шоком просмотреть данные и увидеть монооксид углерода. Она выглядит как обычная комета, но у нее есть эти странные химические подписи", - прокомментировал результаты Кординер. Полученные результаты свидетельствуют о том, что комета Борисова сформировалась в системе, которая не похожа на нашу.
"Лед из монооксида углерода исчезает очень легко, если его нагреть. Поэтому мы думаем, что комета Борисова сформировалась в системе, гораздо более холодной, чем наша. Она похожа на снеговика из холодного и темного места", - добавил Бодевиц.
Ученые подчеркивают, что чем больше межзвездных объектов удается открыть ученым, тем больше мы узнаем об отдаленных звездных системах.

Ранее ученые с помощью телескопа "Хаббл" подтвердили, что ядро кометы Борисова начало разрушаться. Разрушение ядра заметно на снимках объекта, которые были сделаны 28 и 30 марта.

https://zn.ua/TECHNOLOGIES/mezhzvezdnay ... 1862_.html
  • 0

Останній дракон ;) :uaflag4:
Аватара пользователя
Dragon
 
Сообщения: 8128
Зарегистрирован: Чт янв 31, 2008 01:44
Откуда: Київ, столиця Київської Русі!
Репутация: 1456

Re: Вселенная, жизнь, разум (с) 8)

Сообщение igor. » Сб май 16, 2020 12:23

https://youtu.be/JBw9EOYYYJg -- пя@да :D лібералізму
  • 0

igor.
 
Сообщения: 169
Зарегистрирован: Ср май 23, 2012 21:35
Откуда: Кривбасс
Репутация: 303

Re: Вселенная, жизнь, разум (с) 8)

Сообщение Dragon » Сб май 23, 2020 08:50

Між іншим, наближується чергова історична подія - американці готують запуск нового космічного корабля ;)

Космічний корабель компанії SpaceX Crew Dragon встановили на стартовому майданчику LC-39A космічного центру імені Кеннеді у Флориді, США.

ракету-носій Falcon 9 з'єднану з космічним кораблем Crew Dragon перемістили з ангару SpaceX та встановили на стартовому майданчику космодрому NASA.
Запуск ракети, запланований на 27 травня 4:33 p.m. EDT. (23:33 за київським часом), пройде в рамках другого етапу програми американського національного космічного агентства (NASA) та компанії Ілона Маска SpaceX з розвитку приватних пілотованих космічних кораблів.
До складу екіпажу, що відправиться на Міжнародну космічну станцію, увійдуть астронавти Роберт Бенкен і Дуглас Херлі.

З фото -

https://www.pravda.com.ua/news/2020/05/23/7252866/

Астронавти Роберт Бенкен та Дуглас Херлі, які 27 травня відправляться на Міжнародну космічну станцію, прибули до космічного центру імені Кеннеді у Флориді, США.

планується, що у день старту ракети, який запланований на 27 травня 4:33 p.m. EDT. (23:33 за київським часом), екіпаж космічного корабля Crew Dragon прибуде до стартового майданчику на автомобілі компанії Ілона Маска Tesla Model X.
Запуск ракети пройде в рамках другого етапу програми NASA та компанії Ілона Маска SpaceX з розвитку приватних пілотованих космічних кораблів.

З фото -

https://www.pravda.com.ua/news/2020/05/23/7252870/

cab535a-eygh5jawsaebant.jpg
cab535a-eygh5jawsaebant.jpg (91.13 КБ) Просмотров: 6170


6ebc7ce-ew7677nxsae9fy0.jpg
6ebc7ce-ew7677nxsae9fy0.jpg (30.67 КБ) Просмотров: 6170
  • 0

Останній дракон ;) :uaflag4:
Аватара пользователя
Dragon
 
Сообщения: 8128
Зарегистрирован: Чт янв 31, 2008 01:44
Откуда: Київ, столиця Київської Русі!
Репутация: 1456

Re: Вселенная, жизнь, разум (с) 8)

Сообщение igor. » Сб май 30, 2020 10:43

https://youtu.be/Es9IgFcqGws -- Іларіонов . Шоб вони не розказували -- але :bad:
  • 0

igor.
 
Сообщения: 169
Зарегистрирован: Ср май 23, 2012 21:35
Откуда: Кривбасс
Репутация: 303

Re: Вселенная, жизнь, разум (с) 8)

Сообщение Dragon » Вс май 31, 2020 07:29

Запуск пілотованого корабля компанії SpaceX з двома американськими астронавтами, Дугласом Герлі та Робертом Бенкеном, успішно відбувся. Корабель Crew Dragon, як і планувалося, рухається у бік Міжнародної космічної станції (МКС).

Ракета-носій Falcon 9 здійняла в небо Crew Dragon близько 22:20 за київським часом.

Перший ступінь ракети відділився приблизно через три хвилини після старту, а приблизно на 10-ій хвилині польоту він, як і планували, повернувся на спеціальну платформу SpaceX в Атлантичному океані.

Корабель продовжує рух до МКС самостійно, використовуючи власні двигуни. Орієнтовно, цей шлях займе трохи менше доби.
Другий ступінь згорить в атмосфері. Після його відділення Центр керування польотами та екіпаж привітали одне одного з успішним запуском.
Корабель уже увійшов у режим невагомості. Астронавтам на борту необхідно відпочити, кажуть у Центрі керування польотами, адже успішному запуску передували і генеральна репетиція, і перша спроба запуску, яку скасували буквально в останній момент через погоду.

Запуск у суботу теж могли відкласти через погоду. Небо над Флоридою кілька разів вкривалося хмарами, а за кілька годин до старту пішов дощ.
Запуск Crew Dragon відбувся з другої спроби. Спершу його планували на вечір 27 травня, але виліт довелося скасувати через негоду.

Астронавти 49-річний Роберт Бенкен і 53-річний Дуглас Герлі почуваються добре. У космосі вони здійснять останні випробування дітища компанії SpaceX, які дозволять переконатись, що Crew Dragon - безпечний для людей космічний транспорт.
Астронавти проведуть на станції від 30 до 110 днів, а сам корабель Crew Dragon, за планами, незабаром поверне на Землю інших астронавтів, що перебувають на МКС.

Прощавай, Росіє

Для Сполучених Штатів це без перебільшення історична подія. Вперше людей у космос запустила приватна компанія.
Крім того, вперше за дев'ять років американці відправили на Міжнародну космічну станцію своїх астронавтів самостійно. З 2011-го США доводилося купувати місця на російських кораблях "Союз".
Це не лише било по міжнародному іміджу США як космічної держави, але й коштувало країні чималих грошей.
Останнім часом вартість відправки лише одного астронавта на "Союзі" складала близько 90 млн доларів - приблизно у чотири рази більше, ніж 10 років тому.
Послуги SpaceX значно дешевші - всього 55 млн доларів за місце.

Нове слово

У кораблі Crew Dragon усе зроблено за останнім словом техніки - на контрольній панелі сенсорні екрани замість кнопок, у астронавтів елегантні комбінезони замість неоковирних скафандрів.
Також в кабіні - зручні сидіння та клімат-контроль.
Та головне те, що ракета-носій після запуску повернеться на землю, а потім її зможуть використати знову. Що дозволить значно здешевити космічні перельоти.
Якби щось пішло не так, на кораблі б спрацювала система перерваного польоту. Завдяки якій капсула з астронавтами має відділитися від корабля та приземлитися на парашуті в Атлантичному океані.

https://www.bbc.com/ukrainian/news-52825649

101713847_1357620211099904_2721550209438973952_o.jpg
101713847_1357620211099904_2721550209438973952_o.jpg (110.44 КБ) Просмотров: 6114
  • 0

Останній дракон ;) :uaflag4:
Аватара пользователя
Dragon
 
Сообщения: 8128
Зарегистрирован: Чт янв 31, 2008 01:44
Откуда: Київ, столиця Київської Русі!
Репутация: 1456

Re: Вселенная, жизнь, разум (с) 8)

Сообщение Dragon » Пн июн 08, 2020 07:38

Коронавірус: загадка "тихих носіїв" без симптомів :shock:

У міру того, як коронавірус шириться світом, науковці все більше дізнаються про його дивну й небезпечну поведінку. У багатьох хворих спостерігався кашель, зникало відчуття смаку і запаху, підвищувалася температура, тоді як в інших - хвороба ніяк себе не проявляла, і вони навіть не здогадувалися, що є носіями Covid-19.

Дослідники кажуть, що необхідно зрозуміти, як багато людей хворіє без симптомів, і чи дійсно пандемію підживлюють так звані "тихі поширювачі".
Коли 19 січня в одній з церков Сингапуру зібралися парафіяни, ніхто й подумати не міг, що це матиме глобальні наслідки для поширення коронавірусу.
Недільну проповідь за традицією прочитали мандаринською китайською. Серед присутніх було подружжя, яке вранці прибуло з Китаю.
Гості виглядали цілком здоровими, і ніхто й подумати не міг, що вони є носіями інфекції. На той момент вважали, що обов'язковим симптомом коронавірусу є постійний кашель, і що саме таким шляхом передається інфекція.
Немає симптомів - немає й інфекції, вважали тоді.
Китайці невдовзі залишили церкву, але дуже швидко справа набула сумних обертів. Вже 22 січня жінка захворіла, а за два дні зліг її чоловік. Це ні в кого не викликало особливого подиву, адже вони прилетіли з міста Ухань - епіцентру коронавірусу.
Однак наступного тижня без очевидних причин захворіли троє сингапурців - це були перші, на той момент найзагадковіші, випадки зараження в країні. Розслідування причин їхньої хвороби допомогло виявити нові й дуже тривожні подробиці того, як коронавірус так успішно знаходив собі нових жертв.

"Мисливці за вірусом"

"Ми були дуже здивовані, - зізнається керівник відділу інфекційних захворювань при міністерстві охорони здоров'я Сингапуру, доктор Вернон Лі. - Люди, які не знали одне одного, захворіли без жодних симптомів".
Ці нові випадки не вписувалися в картину того, що тоді було відомо про Covid-19.
Тому доктор Лі разом зі своїми колегами, за допомогою поліції і спеціальних "мисливців за вірусом" почав розслідування, створюючи детальну карту того, коли і де перебували інфіковані. Цей процес отримав назву "виявлення контактів", і зараз його активно застосовують у Великій Британії та в багатьох інших країнах. Процес полягає у виявленні всіх причетних до спалаху хвороби з метою її викорінення.
Лише за кілька днів учасники розслідування опитали 191 парафіянина тієї самої церкви і з'ясувати, що 142 з них відвідали службу в неділю. Так само швидко з'ясували, що двоє хворих сингапурців були на службі разом з китайським подружжям.
"Вони могли розмовляти, обмінюватися рукостисканнями під час тієї служби", - говорить доктор Лі.
Це був важливий крок у розслідуванні, який міг пояснити, як передавалася інфекція. Але залишалося незрозумілим: як могли передати вірус китайці, якщо на той момент не мали жодних симптомів захворювання.
Залишалася без відповіді й значно складніша загадка. Підтвердили хворобу у ще однієї жінки, яка, однак, на тій церковній службі не була. Щоправда, до церкви того дня вона все ж ходила, тільки трохи пізніше. І вчені не могли збагнути, як вона могла підхопити вірус?

Докази, яких ніхто не очікував

У пошуках доказів вивчили записи камер спостереження, зроблені тієї неділі. І з'ясували дещо зовсім несподіване. Виявилося, що інфікована жінка, яка відвідала церкву вже після того, як звідти пішли китайці, сиділа на тому самому стільці, який за кілька годин до цього займав хтось з подружжя.
З'ясувалося, хоч чоловік і дружина не мали жодних симптомів захворювання і почувалися нормально, вони все ж були носіями вірусу. Можливо, вірус перейшов на стільці з їхніх пальців або виділився під час дихання - достеменно невідомо. Однак наслідки виявилися найсерйознішими.
Коли доктор Лі порівняв всі докази, то мав лише одне пояснення: вірус передавали люди, які були інфіковані, але не усвідомлювали цього. Це відкриття мало велике значення для всього світу, адже до цього часу всі рекомендації щодо коронавірусу зводилися до того, щоб розпізнавати симптоми у себе і оточення.
Але якщо вірус поширюється і без симптомів, тихо і непомітно, то як взагалі можна зупинити це захворювання?
"Щоразу, коли ви робите наукове відкриття, хочеться вигукнути "Еврика!" Ви розумієте, що завдяки важкій праці окремих людей і цілих колективів, ви усвідомили щось дуже важливе", - згадує доктор Лі.

Передсимптомне інфікування

А відкриття полягало у так званому "передсимптомному інфікуванні" - коли людина ще не знає, що є носієм хвороби, тому що кашель, температура та інші класичні симптоми у неї ще не з'явилися.
Нове дослідження показало, що за добу-дві до появи ознак хвороби люди вже можуть бути носіями. Це, можливо, найбільш небезпечний період.
Потенційно це дуже важливий фактор, оскільки щойно ви усвідомите, що захворіли, всіх, хто був з вами у близькому контакті, можна попередити про необхідність самоізоляції.
Тобто ізоляцію можна забезпечити під час фази зараження, коли симптоми ще не проявилися. Втім, питання про те, як хвороба може поширюватися без кашлю, під час якого у повітря проникають віруси, залишається відкритим.
Одна з версій полягає в тому, що інфікування може відбутися під час розмові та просто під час дихання. Якщо вірус репродукується у верхніх дихальних шляхах, то цілком можливо, що частина вірусів виділяється з кожним видихом. І всі, хто є поблизу, особливо у закритому приміщенні, можуть легко заразитися.
Ще одна потенційна можливість поширення - через дотик. Вірус може потрапити вам на руки, коли ви торкаєтесь інфікованої людини або ручки дверей
- або під час служби в церкві. Яким би не був шлях зараження, люди втрачають пильність, коли не підозрюють про можливість підхопити хворобу.

У деяких симптоми не проявляються взагалі

Це ще більш загадковий сценарій, і науковці поки не мають відповіді на це. Адже одна справа - знати, що люди можуть бути носіями без симптомів, і зовсім інша - коли люди хворіють, але симптоми так і не проявляються.
Таке інфікування називають безсимптомним, оскільки людина є носієм, але при цьому не хворіє. Одним з найбільш яскравих історичних прикладів вважають куховарку-ірландку, яка працювала в Нью-Йорку на початку минулого століття.
У всіх родинах, куди Мері Маллон наймалася куховарити, люди хворіли на тиф, і щонайменше три людини померли від цієї хвороби. При цьому сама Мері залишалася абсолютно здоровою.
Зрештою зв'язок між хворобою і куховаркою встановили, вона виявилася носієм інфекції, хоч сама залишалася здоровою. Преса охрестила її "тифозною Мері", а влада відправила жінку на карантин на віддалений острів, де вона провела 23 роки до своєї смерті 1938 року.

Ні в чому не можна бути впевненим?

23-річна медсестра Амелія Пауелл була вражена, коли дізналася, що є безсимптомним носієм інфекції. Коли лікар зателефонував їй, щоб повідомити результати аналізів, вона саме працювала в палаті кембриджської клініки Адденбрука.
Амелія почувалася нормально і вважала, що у повній безпеці, оскільки під час роботи з пацієнтами з Covid-19 користувалася індивідуальними засобами захисту. Однак вся її упевненість вмить зникла, коли аналізи дали позитивний результат.
"Відчуття було таке, ніби мені повідомили про смерть близької людини, це було щось нереальне. Я подумала, що цього не може бути, тільки не зі мною, адже зі мною все гаразд", - згадує Амелія.
Їй довелося негайно піти з роботи і самоізолюватися вдома.
"Звичайно, я хвилювалася, адже бачила зворотний бік ситуації - як швидко погіршується стан хворих на коронавірус, і думала, що ж буде зі мною". Однак, на її величезний подив, вона так і не захворіла. "Зі мною нічого не відбувалося: вдома я продовжувала робити зарядку, нормально їла, нормально спала", - розповідає Амелія.
Ніхто не знає, скільки у світі таких випадків прихованого інфікування.
Амелія дізналася, що у неї коронавірус тільки тому, що весь медперсонал лікарні зобов'язали пройти перевірку. Її результат здивував експертів: з понад тисячі людей близько 3% показали позитивний результат, не проявляючи при цьому жодних симптомів.
Ще більше безсимптомних інфікованих виявили на круїзному лайнері Diamond Princess, який епідемія застала біля берегів Японії. Лайнер охрестили "чашкою Петрі", тобто справжнім розсадником інфекції, адже на борту виявили близько 700 випадків зараження.
При цьому три чверті інфікованих жодних симптомів не демонстрували.
А в одному з будинків для людей похилого віку у Вашингтоні більш як половина мешканців дали позитивний результат на коронавірус, але при цьому не мали жодних ознак захворювання.

Надійних даних немає

Різні дослідження дають абсолютно різні дані щодо числа безсимптомних випадків, що варіюються від 5% до 80%. Такого висновку дійшов професор Оксфордського університету Карл Генеган, який разом з колегами проштудіював результати 21 дослідницького проєкту на цю тему.
Загальний висновок? За словами вчених, жодне дослідження не може дати надійних даних щодо числа безсимптомних інфікованих. Ба більше, якщо аналізи на Covid-19 братимуть лише у людей з симптомами, то певну кількість випадків не врахують, можливо, значну, додають експерти.

Небезпека "тихих поширювачів"

Медсестра Амелія найбільше хвилювалася через те, що могла мимоволі заразити колег або пацієнтів, за якими вона доглядала.
"Не думаю, що це сталося, оскільки аналізи всіх моїх колег дали негативний результат. Але все одно неприємно усвідомлювати, що я так довго була носієм інфекції, - говорить Амелія. - Це дуже дивно, але поки ми маємо мінімум інформації".
Тривожним сигналом для влади стали результати дослідження китайських вчених, які свідчать, що число безсимптомних інфікованих перевищує число хворих з симптомами.
"Тихі поширювачі" вимагають підвищеної уваги в інтересах стримування і контролю захворювання", - пишуть вчені.
Група фахівців, які вивчали ситуацію на борту лайнера Diamond Princess, висунула припущення, що безсимптомні інфіковані менш заразні, ніж люди з симптомами, але вони все одно могли стати важливим джерелом зараження.

"Темна речовина" безсимптомного зараження

Щоб знайти відповідь, вчені на чолі з професором Нілом Холлом пропонують зробити аналізи на коронавірус у всього населення міста Норідж.
"Безсимптомні випадки можуть бути тією самою "темною матерією" нинішньої епідемії", - вважає професор Холл. Йдеться про горезвісну невидиму субстанцію, з якої, ймовірно, здебільшого складається матерія нашого Всесвіту, але яку досі не виявили.
Професор Холл побоюється, що безсимптомні випадки, попри всі заходи влади з охорони громадського здоров'я, продовжують підживлювати нинішню епідемію.
"Якщо є люди, які не підозрюють про те, що хворі, і при цьому користуються громадським транспортом і медичними установами, це неминуче веде до зростання випадків зараження, - стверджує науковець. - Будь-які дії стосовно людей, які звернулися до лікувальних установ з симптомами захворювання, будуть лише половинчатим вирішенням проблеми".
На думку групи вчених з Каліфорнії, безсимптомні носії - це "ахіллесова п'ята" нашої боротьби з пандемією коронавірусу.
Вони переконані в тому, що єдиний спосіб зупинити поширення хвороби - це виявити всіх інфікованих шляхом тестування, незалежно від того, чи є у них симптоми захворювання.
І особливу увагу вони пропонують звернути на працівників системи охорони здоров'я і соціального забезпечення, які контактують з групою ризику.
Аналогічний підхід, лише у більших масштабах, вже запровадили в місті Ухань, який став першим осередком епідемії.
Там протягом 9 днів протестували 6,5 млн мешканців, аби виявити всіх носіїв, зокрема прихованих.

Скасування жорсткого карантину

У міру того, як карантинні заходи послаблюють, і все більше людей починають користуватися громадським транспортом, їздити на роботу і відвідувати магазини, небезпека невидимих ризиків значно зростає. Наразі просто неможливо сказати, хто саме в натовпі людей може бути мимовільним носієм інфекції.
Саме тому уряди країн пояснюють своїм громадянам, як важливо спільними зусиллями виявляти контакти всіх інфікованих і дотримуватися правил самоізоляції. Вони також нагадують, що одним з найбільш надійних і ефективних засобів захисту залишається дотримання соціальної дистанції. Ну а там, де це неможливо, варто носити маски, навіть саморобні.
Коли влада США оголошувала ці заходи, вона посилалася на відкриття, зроблене в церкві Сінгапуру ще в січні. Тобто, ви повинні думати не лише про власний захист, а й про захист тих, хто поруч.
Багато експертів у сфері охорони здоров'я побоюються, що носіння масок може відволікти людей від миття рук, соціального дистанціювання або навіть підвищити ризик зараження, якщо цими масками неправильно користуватися. Однак все більше і більше країн переконуються в ефективності масок.
Зрозуміло, що носіння маски не зупинить пандемію, але ми поки ще занадто мало знаємо про безсимптомне інфікування вірусом, тому будь-яка спроба уберегтися від нього того вартує

https://www.bbc.com/ukrainian/features-52955205
  • 0

Останній дракон ;) :uaflag4:
Аватара пользователя
Dragon
 
Сообщения: 8128
Зарегистрирован: Чт янв 31, 2008 01:44
Откуда: Київ, столиця Київської Русі!
Репутация: 1456

Re: Вселенная, жизнь, разум (с) 8)

Сообщение igor. » Пт июн 12, 2020 20:07

https://youtu.be/2PE7SSKhuuE --"Філософія" Арестович.
  • 0

igor.
 
Сообщения: 169
Зарегистрирован: Ср май 23, 2012 21:35
Откуда: Кривбасс
Репутация: 303

Re: Вселенная, жизнь, разум (с) 8)

Сообщение Dragon » Вс июн 14, 2020 17:08

Дослідники з Корнельського університету (американський штат Нью-Йорк) виявили, як комахи захищаються від згубного впливу великих дощових крапель: ті, падаючи з великої висоти, можуть їх просто розчавити.

Відповідне дослідження вчені
оприлюднили в науковому журналі Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Раніше вчені встановили, що краплі дощу можуть не лише розчавити комах, а й збити їх під час польоту. Аби вивчити механізми захисту комах, дослідники скористалися камерою, яка знімає 5-20 тисяч кадрів на секунду, і перевірили, що трапляється з краплею, коли вона потрапляє на метеликів, міль і бабок, а також — пір’я баклана й листя.
З’ясувалося, що крапля, яка падає на крило метелика, розбивається об мікроскопічні вирости, що викликає численні вібрації. Вони, своєю чергою, накладаються одна на одну й потрапляють у краплю, руйнуючи її структуру на численні маленькі «струмочки» різної товщини. Цьому сприяє ще й тонкий гідрофобний шар на поверхні крила комахи.
Після цього згадані вирости пробивають плівку на поверхні води й розбивають «струмочки» на дрібні — й нешкідливі для комахи — крапельки. Таким чином, подвійна структура на поверхні крила — мікроскопічні шипи-вирости та гідрофобний шар — дозволяє комахам (і не лише ним) протидіяти руйнівному впливу крапель.
Учені зазначають, що їхнє відкриття може стати поштовхом до створення нових, більш надійних водонепроникних матеріалів.

https://hromadske.ua/posts/veliki-dosho ... ishayutsya
  • 0

Останній дракон ;) :uaflag4:
Аватара пользователя
Dragon
 
Сообщения: 8128
Зарегистрирован: Чт янв 31, 2008 01:44
Откуда: Київ, столиця Київської Русі!
Репутация: 1456

Re: Вселенная, жизнь, разум (с) 8)

Сообщение Dragon » Вт июн 16, 2020 17:59

Дексаметазон може врятувати життя хворим на коронавірус?

Про це повідомляється у матеріалі британської служби BBC -

https://www.bbc.com/news/health-53061281

Уточнюється, що дексаметазон є недорогими та широко поширеними ліками.
За словами британських експертів, лікування невеликими дозами стероїду станом на сьогодні є головним проривом у боротьбі з коронавірусом.
Це на третину зменшує смертельні ризики для пацієнтів, які перебувають на штучній вентиляції легенів і на одну п’яту для тих, хто перебуває на кисні”, – йдеться в статті.
Згідно з підрахунками дослідників, використання дексаметазону для лікування коронавірусу з самого початку епідемії могло б врятувати 5000 життів. При цьому дешевизна препарату робить його доступним для жителів бідних країн з великою кількістю випадків зараження коронавірусом.
В цей момент препарат використовують для зняття запалення і зупинки ушкодження імунної системи.
“Це поки єдині ліки, які точно зменшують смертність і вони зменшують її істотно. Це прорив”, – заявив експерт Пітер Хорб.
При цьому наголошується, що дексаметазон не допомагає людям, які легко переносять коронавірус. Тим, у кого не ускладнюється дихання.
Дексаметазон використовується з ранніх 60-х років для лікування різних захворювань, серед яких астма чи артрит.

Станом на 16 червня, в Україні
зафіксовано 666 нових випадків
COVID-19.

https://bykvu.com/ua/bukvy/deksametazon ... onavirusa/

Зи. Це лише новина з поважного ЗМІ, це не інструкція із застосування, обов'язково обговорюєте будь-які методи лікування з лікарями, не займаючись самолікуванням!
  • 0

Останній дракон ;) :uaflag4:
Аватара пользователя
Dragon
 
Сообщения: 8128
Зарегистрирован: Чт янв 31, 2008 01:44
Откуда: Київ, столиця Київської Русі!
Репутация: 1456

Re: Вселенная, жизнь, разум (с) 8)

Сообщение igor. » Ср июн 17, 2020 11:00

https://youtu.be/g-MRpSAHLDc --Гонка на батутах :D
  • 0

igor.
 
Сообщения: 169
Зарегистрирован: Ср май 23, 2012 21:35
Откуда: Кривбасс
Репутация: 303

Re: Вселенная, жизнь, разум (с) 8)

Сообщение Dragon » Вс июн 21, 2020 07:08

Вже через годину-півтори :shock:

***

Українці зможуть побачити 21 червня кільцеподібне сонячне затемнення або «вогняне кільце»

У неділю, 21 червня, мешканці Землі можуть спостерігати кільцеподібне сонячне затемнення.
Про це повідомляє Science Alert.
«Цими вихідними повне «вогняне кільце» буде видно з центральної Африки та з Азії, починаючи з 03:45 UTC 21 червня 2020 року. У багатьох інших місцях, від Південно-Східної Європи до північної частини Австралії, буде видно часткове кільцеподібне затемнення», - йдеться у повідомленні.
В Україні сонячне затемнення відбудеться о 9:40 за київським часом. Його можна буде дивитися онлайн в прямому ефірі на YouTube. Наступне таке затемнення буде 10 червня 2021 року.
Як зазначається, на піку затемнення Місяць перекриє 99,4 відсотка Сонця. Максимальна фаза затемнення буде спостерігатися на півночі Індії.
Це затемнення є повторенням через сарос кільцеподібного сонячного затемнення 10 червня 2002 року (в районі Тихого океану).
Загалом затемнення (кільцеподібне або часткове) буде видно в 111 країнах і територіях.
Кільцеподібне сонячне затемнення - це затемнення Сонця, при якому земну поверхню перетинає конус-продовження місячної тіні (Місяць надто далеко від Землі, щоб повністю закрити Сонце).

https://glavcom.ua/news/ukrajinci-zmozh ... 87949.html
  • 0

Останній дракон ;) :uaflag4:
Аватара пользователя
Dragon
 
Сообщения: 8128
Зарегистрирован: Чт янв 31, 2008 01:44
Откуда: Київ, столиця Київської Русі!
Репутация: 1456

Re: Вселенная, жизнь, разум (с) 8)

Сообщение Dragon » Ср июн 24, 2020 07:30

Кілька днів над Києвом і в інших регіонах України спостерігають хмари дивних форм.

У соцмережах жартують про "ядерний гриб", воронку від вибуху і хмару-медузу.

Але чому вони з'являються і що означають - розібралась ВВС News Україна.

Не панікувати і не боятися, це просто хмари, закликали у Державній службі з надзвичайних ситуацій.
Там запевнили, що в таких хмарах немає нічого страшного. Проте назвали це досить незвичним природнім явищем.

Хмара-ковадло - різновид купчасто-дощової хмари.
Це типово для літа, для нашого помірно-континентального клімату, розповідає синоптик Наталія Діденко.

"Ми їх спостерігаємо кожного літа. Просто часом в атмосфері створюються такі умови, що ця хмара не може далі розвиватися і мати такі округлені форми, до яких ми звикли, - пояснила експертка ВВС News Україна. - Верхня скрижаніла частина хмари не дає далі проникати теплу, й ось ця волога розтікається і утворює форму ковадла".

За її словами, такі хмари, звичайно, були і раніше.
Просто зараз ми частіше їх фотографуємо і привертаємо до цього увагу.

Не раз бачив таке у своєму житті і яхтсмен Максим Нефьодов, який 40 років ходить під вітрилами. Він працює інструктором у школі яхтингу Razgar і з хмарами має справу постійно.
"Такі хмари періодично зустрічаються на стику холодних і теплих та різнонаправлених повітряних мас. Це дещо рідкісне явище, але не ексклюзивне, - розповідає пан Нефьодов. - Вони не є передвісником жодних катаклізмів. Розсіюються протягом кількох годин".

https://www.bbc.com/ukrainian/features-53136721

175937649618.jpg
175937649618.jpg (105.64 КБ) Просмотров: 5810
  • 0

Останній дракон ;) :uaflag4:
Аватара пользователя
Dragon
 
Сообщения: 8128
Зарегистрирован: Чт янв 31, 2008 01:44
Откуда: Київ, столиця Київської Русі!
Репутация: 1456

Re: Вселенная, жизнь, разум (с) 8)

Сообщение Dragon » Пн июн 29, 2020 07:51

Протягом століть маяки допомагали морякам безпечно повертатися в гавань. Їх вогні проносилися по воді, пронизуючи туман і темряву, направляючи моряків навколо небезпечних перешкод і утримуючи їх на правильному шляху. У майбутньому дослідники космосу можуть отримати аналогічні орієнтири від стійких сигналів, створюваних пульсарами, повідомляє NASA.

Вчені й інженери використовують Міжнародну космічну станцію для розробки навігації на основі пульсарів. Вони планують створити космічні маяки, щоб допомогти з орієнтуванням в космосі, наприклад, в подорожах до Місяця в рамках програми Artemis NASA або в майбутніх польотах людини на Марс.

Пульсари, або нейтронні зірки, що швидко обертаються, є надзвичайно щільними залишками зірок, які вибухнули як наднові. Вони випускають рентгенівські фотони в яскравих, вузьких променях, які злітають в небо подібно маякам, коли зірки обертаються. З великої відстані вони здаються пульсуючими, звідси і назва – пульсари.

Рентгенівський телескоп NICER на зовнішній стороні МКС збирає і мітить час приходу рентгенівського світла від нейтронних зірок по небу. Програмне забезпечення, вбудоване в NICER, називається Station Explorer for X-ray Timing and Navigation Technology або SEXTANT, використовує маяки від пульсарів для створення GPS-подібної системи. Ця концепція може забезпечити автономну навігацію по всій сонячній системі і за її межами.

Стабільність імпульсів дозволяє з високою точністю прогнозувати час їх прибуття в будь-яку контрольну точку сонячної системи. Вчені розробили детальні моделі, які точно пророкують, коли імпульс досягне, наприклад, Землі. Час надходження імпульсу до детектора на космічному кораблі і порівняння його з очікуваним досягненням контрольної точки дає інформацію для навігації далеко за межами нашої планети.

У NASA відзначили, що навігаційна інформація, що надається пульсарами, не погіршується при [віддаленні] від Землі, оскільки пульсари поширюються по всій нашій галактиці.

«Галактичний» GPS може працювати де завгодно в Сонячній системі і навіть переносити роботизовані або керовані системи за її межі.

https://root-nation.com/ua/news-ua/it-n ... ni-mayaki/
  • 0

Останній дракон ;) :uaflag4:
Аватара пользователя
Dragon
 
Сообщения: 8128
Зарегистрирован: Чт янв 31, 2008 01:44
Откуда: Київ, столиця Київської Русі!
Репутация: 1456

Re: Вселенная, жизнь, разум (с) 8)

Сообщение igor. » Пт июл 03, 2020 11:34

https://youtu.be/swuBnXEFnsc -- Баумейстер / Арестович :oops:
  • 0

igor.
 
Сообщения: 169
Зарегистрирован: Ср май 23, 2012 21:35
Откуда: Кривбасс
Репутация: 303

Пред.След.

Вернуться в За жизнь и обо всём

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 8