Вселенная, жизнь, разум (с) 8)

Юмор, приколы, секс, искусство, философия, религия, выбор товаров и услуг, гороскопы, игры, политика

Модераторы: exigo, Andr3y

Правила форума
Уважаемые пользователи!
Пожалуйста, соблюдайте правила раздела. Просьба уделять особое внимание лексике и не использовать мат. Спасибо.

Re: Вселенная, жизнь, разум (с) 8)

Сообщение Dragon » Сб июл 04, 2020 07:13

Сьогодні очікується унікальне і рідкісне явище – великий парад планет. Що це таке і де дивитися?

Серед астрономічних явищ, які очікуються в липні, сьогодні, 4 липня, можна спостерігати унікальне явище – парад планет. Можна буде побачити неозброєним оком, як всі планети вишикуються на одній стороні, передають Українські Новини.

Візуально всі планети Сонячної системи під час цього явища з'являються в небі одночасно в одному ряду. Якщо спостерігати парад з землі, його не завжди вдається побачити.

Парад планет 4 липня 2020

Як повідомляють астрономи, сьогодні відбудеться рідкісний і унікальний парад планет. Всі планети Сонячної системи вишикуються на одній стороні одночасно. Вирівнювання буде майже ідеальним, а кут відхилення буде досить малим.

У зв'язку з тим, що планети рухаються повільно, тому утворюють парад поступово. Астрономічне явище можна буде спостерігати ще декілька тижнів, адже немає точного часу явища.

Коли розглядати парад планет?

Неозброєним оком парад планет не вдасться побачити повністю. По одну сторону від Сонця вишикуються всі планети Сонячної системи: Меркурій, Венера, Земля, Марс, Юпітер, Сатурн, Уран, Нептун і Плутон. Всі планети будуть перебувати у досить вузькому секторі неба, але Уран і Нептун розташуються трохи далі за інших.
Меркурій розташований біля Сонця, яке затьмарює цю планету. Венеру буде видно вранці, а Сатурн, Юпітер і Марс буде видно в нічний час доби.

Меркурій, Венера, Марс, Уран і Нептун, а також газові гіганти Юпітер і Сатурн, карликовий Плутон – всі планети будуть доступні для спостереження.

За попередніми прогнозами, такі паради планет відбудуться в березні й червні 2022 року, 2040 і в 2854 роках...

https://ukranews.com/ua/news/712527-par ... -dyvytysya
  • 0

Останній дракон ;) :uaflag4:
Аватара пользователя
Dragon
 
Сообщения: 8128
Зарегистрирован: Чт янв 31, 2008 01:44
Откуда: Київ, столиця Київської Русі!
Репутация: 1456

Re: Вселенная, жизнь, разум (с) 8)

Сообщение Dragon » Сб июл 11, 2020 16:04

Астрономи з Університету Париж-Саклі, складаючи 3D-карту Всесвіту, виявили одну з найбільших космічних структур з коли-небудь знайдених. Це «стіна», яка простягається на 1,4 мільярда світлових років і містить сотні тисяч галактик, повідомляє Astrophysical Journal.

Об’єкт назвали Стіною Південного полюса. Він довгий час залишався непоміченим, тому що розташований в півмільярда світлових років позаду яскравого Чумацького Шляху.
Астрономи давно помітили, що галактики не розкидані хаотично по всьому Всесвіті, а шикуються в так звану космічну павутину. Вони групуються навколо гігантських ниток водню, між якими залишаються величезні пустоти.
Раніше вчені нанесли на карту інші скупчення, в тому числі найбільше з відомих – Велику стіну Геркулес – Північна Корона. Воно охоплює 10 мільярдів світлових років, або більш ніж десяту частину видимого розміру Всесвіту.
У 2014 році співробітники Університету Париж-Саклі представили надскупчення ланіакея – галактичний кластер, до якого входить Чумацький Шлях. Ланіакея досягає ширини 520 мільйонів світлових років і містить приблизно 100 мільйонів мільярдів сонячних мас.
Для створення нової карти команда використовувала недавно зроблені знімки зоряного неба. Вчені «заглянули» в область галактичного затемнення – ділянку в південній частині неба, де більшість об’єктів затьмарює яскраве світло Чумацького Шляху. Вони встановили, що Стіна Південного полюса знаходиться поруч з Комплексом в Хамелеоні – великим регіоном зореутворення. Одне її «крило» простягається на північ до сузір’я Кита, друге – в протилежному напрямку, до сузір’я Райського птаха.

http://dialogs.org.ua/science/40605/

Вчені виявили у Всесвіті загадкові об’єкти, які вони назвали дивними радіокругами. Ніхто не знає, що це таке.

Відкриття описано в препринті наукової статті, опублікованій на сайті arXiv.org.
Астрономи, що працюють з австралійським радіотелескопом ASKAP, виявили три загадкових об’єкта. Ще один подібний об’єкт був знайдений авторами в архівах індійського радіотелескопу GMRT. Це підтверджує, що дивні радіокруги (odd radio circles, або ORC) реальні, а не є плодом помилки персоналу австралійської обсерваторії.
“Невідомо що” має округлу форму. При цьому три з чотирьох об’єктів по краях яскравіші, ніж в центрі – це свого роду кільця або бульбашки. Всі чотири об’єкти видно тільки в радіодіапазоні: в даних оптичних, інфрачервоних і рентгенівських телескопів вони не виявляються.
ORC не схожі ні на які відомі небесні тіла, чим і заслужили свою назву. Правда, астрономам відомо кілька класів круглих об’єктів, але жоден з них не підходить з тих чи інших причин. Так, планетарні туманності мають інший спектр. Радіокруги не можуть бути і залишками наднових: вони занадто рідко зустрічаються, і вкрай малоймовірно, щоб чотири таких об’єкти “стовпилися” на невеликій ділянці неба.
Відомий діаметр ORC становить близько однієї кутової хвилини (приблизно одна тридцята частина місячного диска).
Наскільки великі ці об’єкти насправді? Це невідомо, тому що відстань до них залишається загадкою. Вони можуть бути відносно невеликими і розташовуватися в Чумацькому Шляху або ж перевершувати розмірами цілі галактики і перебувати дуже далеко. В тому і іншому випадку видимий з Землі розмір буде однаковим.
Астрономи все ж схиляються до думки, що ORC знаходяться за межами Чумацькому Шляху. По-перше, на небесній сфері вони знаходяться поза площиною Галактики, де розташована переважна більшість її зірок і інших об’єктів. По-друге, при погляді з Землі в центрах двох з чотирьох радіокругів виявляються власні галактики.
Тим часом не можна виключити, що ці галактики не мають до кіл ніякого відношення, а просто випадково опинилися на їхньому тлі. Іншими словами, ми просто дивимося на ці зоряні системи крізь радіокруги так само, як можемо подивитися на Сонце крізь розчепірені пальці.
Автори припускають, що вони мають справу з ударною хвилею від якогось космічного катаклізму. В якості можливих прикладів називаються зіткнення нейтронних зірок, гамма-сплески і швидкі радіосплески.
Інша гіпотеза полягає в тому, що перед нами потік речовини, що надходить з галактик.
Тим часом жодне з пояснень не відповідає на всі виниклі питання, так що вченим ще потрібно розібратися, що ж вони виявили.
Наукова робота авторів спрямована для публікації в престижний журнал Nature Astronomy. На даний момент її аналізують залучені журналом експерти.

http://dialogs.org.ua/science/40610/
  • 0

Останній дракон ;) :uaflag4:
Аватара пользователя
Dragon
 
Сообщения: 8128
Зарегистрирован: Чт янв 31, 2008 01:44
Откуда: Київ, столиця Київської Русі!
Репутация: 1456

Re: Вселенная, жизнь, разум (с) 8)

Сообщение Dragon » Вт июл 14, 2020 20:30

Українці продовжують ділитись у мережі кадрами найяскравішої за останні сім років комети Neowise.
Фото та відео публікують у соцмережах.

11-14 липня комету було видно найкраще – але можна побачити її й досі, а з 14 липня найкраще Neowise буде видно на вечірньому небі. На мінімальній відстані від Землі комета пройде 23 липня.

У місті через світлове забруднення завдання може ускладнитися без додаткових засобів. А от у передмісті бінокль чи телескоп можуть і не знадобитися.

Щоб побачити Neowise, треба знайти місце, де буде відкритим північно-західний горизонт.
Орієнтуватися можна за Великою Ведмедицею – аби знайти комету, треба вести погляд горизонтом праворуч від "нижньої частини" Возу.

Щодня комета ставитиме менш яскравою, але буде розташовуватися на небі вище. Побачити її можна приблизно за годину після заходу сонця.

Фотогалерея -

https://apostrophe.ua/ua/news/society/2 ... e--/203332

7df7aae57c5bc9732856cb4e89916326.jpg
7df7aae57c5bc9732856cb4e89916326.jpg (86.94 КБ) Просмотров: 6509
  • 0

Останній дракон ;) :uaflag4:
Аватара пользователя
Dragon
 
Сообщения: 8128
Зарегистрирован: Чт янв 31, 2008 01:44
Откуда: Київ, столиця Київської Русі!
Репутация: 1456

Re: Вселенная, жизнь, разум (с) 8)

Сообщение Dragon » Пт июл 24, 2020 19:05

Наш світ чекає змін, але чи настануть вони...

Без зміни моделі світу, без власного «пам’ятникопаду» в головах нічого не буде.
Кого там залишити, кого прибрати, не можуть вирішити ні міністерство освіти, ні будь-хто ще, оскільки всі наші структури, починаючи з академій наук, базуються на співробітниках дуже й дуже поважного віку, лише одиниці яких можуть зазирнути в майбутнє. Причому академій наук в Україні більше, ніж у будь-якій іншій країні світу, а науки — однак менше. Їй просто нізвідки виростати, поки її не хоче фінансувати держава.

Усі технічні досягнення останніх років — від Інтернету до сенсорного екрана — зроблені не на приватному, а на військовому, тобто державному фінансуванні, і Ілон Маск — не виняток. Тобто нас дарма вчили боротися з державою як неефективною. Як з’ясувалося, все було навпаки: це бізнес боїться ризикувати грішми на інновації, а держава — готова.

Якщо академія наук старіє на очах, то університети ще мають доцентів і професорів творчого віку. Однак лекційні обсяги їхніх навантажень такі, що не дають їм змоги серйозно займатися наукою. Зробивши свою дисертацію, вони благополучно забувають про науку, а потім не підводячи голови трудяться над текстами лекцій.

Ми потрапили в постіндустріальний світ, не розуміючи, що тут усе вже йде інакше. Нас усе ще годують металургійні заводи, які, паралельно, забруднюють довкілля, а в світі правлять технологічні гіганти, які, не виробляючи матеріальних продуктів, стали першими з капіталізації.
Це — Гугл, Фейсбук, Амазон, Еппл. Але вони — монополісти, які не допустять конкуренції з собою. Google утримує 90% онлайн-пошуку і 40% світового ринку онлайн-реклами. Facebook — перший серед соціальних мереж (у нього тут 59%). Amazon — лідер віртуальної торгівлі. Вони готові боротися із законодавством, яке обмежує їх: від 2010 року ці гіганти витратили 500 мільйонів доларів на лобіювання своїх інтересів у федеральному уряді. Правда, перші особи цих гігантів (починаючи з Цукерберга) погодилися прийти на антитрестівські слухання, які відбудуться найближчим часом.

Але для нас важливіше те, що ці компанії створили люди, котрі читали книжки. Виявилося, головні «мізки» творців цих технологічних гігантів у дитинстві читали фантастику. І Китай, приміром, побачивши в такому підході крок уперед, запустив виробництво фантастичної літератури в себе. Тобто книжки теж є інструментом майбутніх інновацій.

Україна ж сьогодні перестала читати книжки. Частково тому, що книжки дорогі. Частково тому, що сучасна людина має безліч нових типів розваг, включно з телесеріалами. Частково тому, що світ втрачає вербальну базу, занурюючись у візуальні потоки. Колись книжка створила цей світ, його науку і його мозок. Тепер вона перестала бути центром Всесвіту, як раніше. Але ні робити науку, ні навчати інакше людство ще не навчилося. Хоча гарячково намагається це зробити.

Британія, наприклад, уже перевела понад 10% предметів у школах в ігрову форму. Навіть прості відеоігри сьогодні можуть нести потрібну інформацію, а дітей не треба примушувати ними займатися, вони самі рвуться до екрана. Це свідчить про те, що людство, в нашому старому розумінні, потроху дурнішає, а об’єктивні дослідження це підтверджують. До того ж багато дітей страждають на дефіцит уваги, вони не можуть довго концентруватися на чомусь одному. Відтак, за рік у світі видається все менше патентів. Світ теж зупиняється через відсутність мізків. Коли Трамп призупинив видачу віз для роботи у США іноземцям, першою опротестувала це рішення Силіконова долина.

Рекламоване дистанційне навчання — це повільна смерть освіти. Всього 5% у докоронавірусний час змогли пройти його від початку до кінця. І передача знань полягає не в тому, щоб узяти в одному місці й покласти в іншому. Знання мають бути зрозумілі й осмислені, що можливо лише в ситуації людського спілкування.
Сьогодні не тільки книжка втратила свій статус, втрачають його і знання. Одна з директорок нашого видавництва образливо, але справедливо назвала Україну найбільшою нечитаючою країною Європи. Це в чомусь навіть красиво, та все одно образливо.

Життя саме багато чого навчає, але час самоуків непомітно скінчився. Правда, сьогодні вже не важливі дипломи, оскільки працедавці розуміють, що за ними часто нічого не стоїть, — освіта деградує семимильними кроками. При цьому ми з тупою впевненістю продовжуємо триматися за стару систему освіти, яка не змінювалася століттями.

Загалом, ми бачимо коли й не агонію, то явне вповільнення інтелектуального життя країни. Спочатку загальмувалися школи, де вчителі пристрастилися до хабарів у вигляді додаткових занять із учнями. Потім — університети, де викладачам бракує грошей на купівлю книжок, бо чи то книжки такі дорогі, чи то зарплата така мала. Майже автоматично вмерла академія наук, оскільки природникам потрібні дорогі прилади й експедиції, а гроші в них є тільки на зарплату. І то дають її не завжди. Гуманітарії ж ще з радянських часів позбавлені закордонних книжок та журналів, а наука завжди й скрізь — інтернаціональна. Поїздки на конференції за держкошти залишилися в райдужних мріях.

У радянські часи всю цю систему рятувала... оборона, оскільки вона диктувала державі необхідність приділяти увагу всій цій сфері. Книжки виходили величезними накладами, активно друкувалося багато (навіть дуже багато) науково-популярних журналів, чимало яких неможливо було передплатити через велику кількість охочих.

І раптом усе це зникло, а на зміну прийшли комікси, анімаційні фільми й телесеріали. Все те, на чому тримається нова візуальна цивілізація. Але таким чином важко створювати й передавати знання, оскільки все це — розважальний модус. Ми з побоюванням підемо до лікаря, який так учитиметься. Нам потрібен хірург із традиційною освітою!

Потребує перегляду система передачі знань зі збільшенням обсягів не колективних, а індивідуальних занять, яких у нас немає взагалі. Сьогодні в західному університеті лектор читає набагато менше лекцій, ніж у нас, основні його години — індивідуальні консультації студентів. Правда, для цього йому треба щодня сидіти на роботі й мати власний кабінет, де він передає знання, розтлумачуючи їх на індивідуальній основі.

Сьогодні ми лише імітуємо і процес навчання, і процеси отримання наукових знань. Можна говорити саме про імітацію, оскільки немає жодних свідчень цієї успішної роботи на прикладі розвитку країни. Все відбувається з точністю до навпаки: по світу літає тільки «Мрія», яку ми всім демонструємо як свій успіх, але скласти другу не можемо.

Відмова від книжки могла б бути не такою страшною, якби ми знайшли їй заміну. Але в людства поки що немає іншого варіанту посилення інтелекту, хоча б наукового. Телесеріали полегшили процес отримання інформації, проте складні речі однак потребують друкованої сторінки, навіть лекція не може їх замінити.

Суспільство не бачить умирання всієї цієї сфери, оскільки збереглися всі зовнішні її ознаки. Перший дзвінок і випуск із букетами квітів у руках зберігається в головах як картинка. Але президенти вже давно навчають своїх дітей у дорогих гімназіях або за кордоном, замість того щоб рятувати освіту всередині країни. Слід усе ж таки згадати, що Корольов і Курчатов не були дітьми секретарів обкомів. Їхні мізки кувала хороша українська радянська вища школа (Київський політех і Таврійський університет).

Що ще ми можемо й мусимо змінити, щоб не впасти в прірву остаточно? Сфери зрозумілі, хоча в школах уже втрачені покоління працьовитих учителів. Але зусилля все ще можна спрямувати на розробку термінових програм.
Треба змінити систему освіти, змінити систему книговидання, допомогти розумним дітям, відкриваючи спеціалізовані інтернати, як це було в радянські часи. Університети повинні мати допуск до закордонних книжок і журналів. Чомусь на іноземні автомобілі для начальства гроші є, а на іноземні книжки для вчених — немає...

Тим часом зрозуміло, що більшість розумних дітей сьогодні залишають Україну, бо тут для них немає не тільки хорошої освіти, а й нормальної роботи в майбутньому. Тож слід подумати про китайську модель: там тих, хто вивчився на Заході й одержав західні PHd-дипломи, влада залучає назад у країну, надаючи їм лабораторії та фінансування на рівні західних.

Усе вмирає поступово. Але коли зникнуть освіта і наука, з карти світу зникне й країна, залишиться тільки її територія. Звісно, «велика аграрна держава» — звучить гарно, але не для XXI століття. Принаймні поверніть нам кібернетику й наших учених, найкращі з яких завжди були не тільки теоретиками, а й практиками, як Амосов, Антонов, Глушков...

https://zn.ua/ukr/SOCIUM/nash-svit-chek ... -voni.html
  • 0

Останній дракон ;) :uaflag4:
Аватара пользователя
Dragon
 
Сообщения: 8128
Зарегистрирован: Чт янв 31, 2008 01:44
Откуда: Київ, столиця Київської Русі!
Репутация: 1456

Re: Вселенная, жизнь, разум (с) 8)

Сообщение Dragon » Пт июл 31, 2020 07:13

В останній місяць літа в нічному небі можна буде спостерігати за кількома астрономічними явищами, яких не бракувало і в липні. В серпні 2020 Венера буде ближче до Землі, очікується метеоритний потік Персеїди, а також буде місячна повня, передають Українські Новини.

Метеорний потік Персеїди

12-13 серпня можна спостерігати за потоком Персеїди. Це один з найкращих метеорних потоків для спостереження, адже у цьому році очікується пік до 60 метеорів на годину. Вони створюються кометою Свіфта-Таттла, яку відкрили в 1862 році. Потік Персеїди відбувається щорічно з 17 липня по 24 серпня. Цього року максимум випадає з ночі 12 серпня на ранок 13-го. Слабкі об'єкти опиняться без уваги через другу фазу Місяця, але це яскравий зорепад, тому є можливість спостерігати за ним. Визирати метеоритний потік потрібно з боку сузір'я Персея.

Венера наблизиться до Землі

Також 13 серпня Венера буде в найбільшій західній елонгації при 45.8 градусів від Сонця. В цей час планета опиниться в найвищій точці над горизонтом у ранковому східному небі. Тому це чудовий час для спостереження.

Повня і молодик

А 3 серпня буде Повня о 18:58. Стародавні індіанські племена назвали Місяць осетровим, оскільки в цей період легко ловилася риба.

Також 19 серпня в небі з'явиться Молодик. Фаза за київським часом настане о 5:41.

Раніше Українські Новини повідомляли, у червні відбулося кілька астрономічних явищ
– літнє сонцестояння, елонгація Меркурія, Полуничний Місяць і кільцеве сонячне затемнення.
Крім того, 4 липня відбувся великий парад планет – вони вишикувалися на одній стороні, за якими можна було спостерігати неозброєним оком.
Також у липні відбулося декілька магнітних бур – атомсферные коливання спостерігалися на початку та в кінці місяця.

https://ukranews.com/ua/news/717145-zor ... y-v-serpni
  • 0

Останній дракон ;) :uaflag4:
Аватара пользователя
Dragon
 
Сообщения: 8128
Зарегистрирован: Чт янв 31, 2008 01:44
Откуда: Київ, столиця Київської Русі!
Репутация: 1456

Re: Вселенная, жизнь, разум (с) 8)

Сообщение Dragon » Пт авг 07, 2020 07:32

Національне управління з аеронавтики й дослідження космічного простору США (NASA) на ракеті-носію Atlas V успішно запустило місію Mars-2020 разом із марсоходом. Ракета Atlas-V в четвер, 30 липня, стартувала з американського космодрому на мисі Канаверал...

Головною метою місії стане доставка на Марс нового марсоходаPerseverance, повідомляється на сайті NASA. Очікується, що триметровий робот, вага якого перевищує одну тонну, досягне поверхні планети в лютому 2021 року.

Perseverance – це свого роду покращена версія марсохода Curiosity, який працює на Червоній планеті з 2012 року. Сім приладів для проведення досліджень, два мікрофони, 23 камери, лазер і навіть один маленький вертоліт будуть використовуватися для пошуку слідів життєдіяльності мікробів, вивчення клімату та геології планети, а також брати проби каменів і марсіанського пилу.

Німецькі вчені також беруть участь в проекті: на Perseverance встановлені термосенсори, виготовлені в Інституті фотонних технологій ім. Лейбніца в Єні. Вони можуть безконтактно змінювати температуру поверхонь.

Вчені розраховують, що місія, загальна вартість якої на сьогодні складає близько $2,5 млрд, дозволить, серед іншого, отримати нові відомості про походження Всесвіту, а також стане підготовчим етапом до висадки людей на Марс.

https://mind.ua/news/20214022-nasa-vidp ... a-vsesvitu
  • 0

Останній дракон ;) :uaflag4:
Аватара пользователя
Dragon
 
Сообщения: 8128
Зарегистрирован: Чт янв 31, 2008 01:44
Откуда: Київ, столиця Київської Русі!
Репутация: 1456

Re: Вселенная, жизнь, разум (с) 8)

Сообщение igor. » Вт авг 11, 2020 18:17

https://youtu.be/EK-ry5FgMeY --цікаві думки :good: :uaflag4:
  • 0

igor.
 
Сообщения: 169
Зарегистрирован: Ср май 23, 2012 21:35
Откуда: Кривбасс
Репутация: 303

Re: Вселенная, жизнь, разум (с) 8)

Сообщение Dragon » Пт авг 14, 2020 07:38

Фізики змоделювали подорож у часі та спростували наявність "ефекту метелика"

Вчені з Los Alamos National Laboratory змоделювали за допомогою квантового комп'ютера «подорож у часі» та стверджують, що «ефекту метелика» в квантовій фізиці, про який багато пишуть фантасти та говорять вчені, не існує.

Про це, як передає Укрінформ, йдеться у статті на сайті лабораторії.

Експеримент передбачав подорож у минуле, скоєння там «невеликого пошкодження» та повернення у сучасність.

«Ми з’ясували, що світ виживає, а це означає, що «ефекту метелика» у квантовій механіці немає… Ми виявили, що поняття хаосу в класичній фізиці та в квантовій механіці треба розуміти по-різному», - каже один з учених, Ніколай Сініцин.

Він і його колега Бінь Ян хотіли дізнатися, що станеться, якщо «перемотати» взаємодії, які заплутують квантові хвилі можливостей, а потім запровадили квантову аналогію тупання метелика. Мета була з’ясувати, чи залишиться при цьому майбутнє неушкодженим.

«Ми виявили, що навіть якщо людина, яка втручається, зробить руйнівні для держави дії, ми все одно можемо легко відновити корисну інформацію, оскільки ця шкода не посилюється у процесі розшифровки», - заявив Ян.

Обидва фізики кажуть, що
квантовий підхід до подорожей у часі передбачає створення мультивсесвіту: у разі, якщо минуле зміниться навіть у дрібницях, у майбутньому буде декілька можливих варіантів розвитку подій.

«Ефект метелика» — термін у природничих науках, що позначає властивість деяких хаотичних систем. Незначний вплив на систему може мати великі і непередбачувані ефекти де-небудь в іншому місці і в інший час.

У 1963 році Едвард Лоренц сформулював такий висновок: якщо є хоча б невелика похибка у визначенні початкового стану системи (що неминуче для будь-якої природної системи), прогноз її стану в майбутньому неможливий. Тобто невелика флуктуація початкових умов спричинює непередбачувані наслідки.

Схожа ситуація трапилася з героєм оповідання Рея Бредбері «Гуркіт грому»: герой випадково роздушив метелика під час туристичної подорожі в минуле машиною часу, що спричинило значні зміни в теперішньому «часі» героя.

https://www.ukrinform.ua/rubric-culture ... elika.html
  • 0

Останній дракон ;) :uaflag4:
Аватара пользователя
Dragon
 
Сообщения: 8128
Зарегистрирован: Чт янв 31, 2008 01:44
Откуда: Київ, столиця Київської Русі!
Репутация: 1456

Re: Вселенная, жизнь, разум (с) 8)

Сообщение Dragon » Вт авг 18, 2020 07:16

Астрономи з Національного інституту астрофізики в Італії виявили на планеті Церера сіль, а це свідчить про те, що під кратером Оккатор може ховатися океан, пише New Scientist.

Церера — найближча до Сонця і найменша серед відомих карликових планет Сонячної системи.
«Ми були дуже схвильовані, виявивши свідчення існування рідкої води на карликовій планеті, а також той факт, що на Церері є багато мінералів, потрібних для формування життя», — зазначили вчені.
Зробити сенсаційне відкриття астрономам допомогли знімки Церери, надіслані космічним апаратом Dawn, який вивчав карликову планету між 2015 і 2018 роками.
Фахівці підкреслюють, що гідратований хлорид натрію дуже важливий для підтримки рідкої води.
Астрономи в лабораторії ідентифікували сіль, порівнявши дані, отримані від Dawn, з еквівалентним аналізом хімічних речовин на Землі. Вдалося встановити, що океан перебуває, приблизно, за 40 кілометрів під поверхнею.

https://svidok.online/na-karly-kovij-pl ... y-j-okean/
  • 0

Останній дракон ;) :uaflag4:
Аватара пользователя
Dragon
 
Сообщения: 8128
Зарегистрирован: Чт янв 31, 2008 01:44
Откуда: Київ, столиця Київської Русі!
Репутация: 1456

Re: Вселенная, жизнь, разум (с) 8)

Сообщение Dragon » Сб авг 29, 2020 09:27

У Житомирській області знайшли монети часів України-Русі, повідомив співробітник Інституту історії України Національної академії наук Олександр Алфьоров.

«Зараз в Городниці (Житомирська область) розпочалась передача скарбу срібників Володимира Святого та Святополка Ярополковича. Разом 32 монети – перші монети Русі-України. Це скарб національного значення! Понад 100 років історики не знали подібних знахідок! На срібних монетах, що датуються 1000-1019 роками, зображено Київського князя, а на зворотній стороні княжий знак – тризуб у Володимира та двозуб у Святополка», – написав Алфьоров у фейсбуці.

За його словами, ввечері 27 серпня «на зв’язок вийшли знайомі знайомих і сказали, що за абсолютно побутових обставин були знайдені ці монети».

https://www.radiosvoboda.org/a/news-aka ... 09521.html

9876368.jpg
9876368.jpg (13.84 КБ) Просмотров: 6123
  • 0

Останній дракон ;) :uaflag4:
Аватара пользователя
Dragon
 
Сообщения: 8128
Зарегистрирован: Чт янв 31, 2008 01:44
Откуда: Київ, столиця Київської Русі!
Репутация: 1456

Re: Вселенная, жизнь, разум (с) 8)

Сообщение Dragon » Сб сен 12, 2020 07:33

Поблизу с. Модричі під час
будівництва об'їзної дороги Трускавця представники «Рятівної археологічної служби» виявили сліди поселення культури лінійно-стрічкової кераміки, яка вважається давнішою, ніж трипільська.

Серед знахідок – обсидіан, кераміка і кремнієві знаряддя праці.

Археологи розповідають, що культура лінійно-стрічкової кераміки одна з найдавніших в Україні почала займатися землеробством та скотарством.

«Це неолітичне поселення, яке має понад 7 тис. років. Ця культура займає ареал від Рейну до Дніпра і вважається однією з найбільш яскравих пам’яток епохи неоліту. Трипільська культура не була першою землеробською культурою, лінійно-стрічкової кераміка за 1,5 тис. років до них починала освоювати сільськогосподарські культури», — розповів керівник археологічної експедиції Олександр Сілаєв.

Представники цієї культури вели частково мандрівний спосіб життя. Коли виснажували землю, на якій проживали, пересувалися далі у пошуках родючих ґрунтів. Археологи виявили обсидіановий відщеп – вулканічне скло, яке могло потрапити сюди з території сучасних Угорщини і Словаччини.

«У ті часи люди не користувалися металами взагалі. Камінь, кістка і кремінь – основні матеріали, які вони використовували. На північ від Карпат в основному використовувався кремінь, на південь від Карпат – обсидіан з вулканічних родовищ. Така знахідка може свідчити про широкі контакти або переміщення поселення», — додав керівник експедиції.

Дослідники виявили сліди «довгого дому» площею приблизно 23х8 м, в якому могли проживати близько 50 людей. Такі будинки зі стовповою конструкцією і плетеними стінами, по центру яких є ями або господарські об’єкти, притаманні культурі лінійно-стрічкової кераміки.

Археолог Микола Шніцер розповів, що найцікавішими віднайденими артефактами є вироби з кременю, скребки, вкладення до серпа, кам’яне тесло, елементи обсидіану – вулканічного скла, керамічний посуд з орнаментом з ліній, які утворюють стрічки, що і дало назву культурі. Виявлені знахідки передадуть в музей. В який саме – ще радяться. Можливо, у музей «Дрогобиччина» або Львівський обласний краєзнавчий музей у Винниках.

Розкопки розпочали 1 вересня, вони триватимуть ще до кінця наступного тижня. Після цього тут розпочнуть роботи дорожники, які вже будують об'їзну на інших ділянках.

Представник Служби автомобільних доріг у Львівській області Іван Бондар уточнив, що дорога буде протяжністю 3 км 840 м шириною понад 7 м по 1 смузі в кожному напрямку. З двох кінців дороги будуть дві кільцеві однорівневі розв’язки, по 3 з’їзди. У трьох місцях, де дорога перетинатиме річку Вишницю, під дорогою прокладуть залізобетонні труби. Із 250 млн грн загального бюджету на будівництво цієї об’їзної цьогоріч виділять понад 120 млн грн. До кінця року дорожники знімуть верхній шар землі, укріплять ґрунтову основу. Повністю будівництво дороги закінчать до кінця 2021 року.

З фотоілюстраціями -

https://zaxid.net/arheologichni_znahidk ... o_n1507554
  • 0

Останній дракон ;) :uaflag4:
Аватара пользователя
Dragon
 
Сообщения: 8128
Зарегистрирован: Чт янв 31, 2008 01:44
Откуда: Київ, столиця Київської Русі!
Репутация: 1456

Re: Вселенная, жизнь, разум (с) 8)

Сообщение Dragon » Пт сен 18, 2020 20:49

Українці Іван Максимов та Андрій Потоцький, що працюють у Технологічному Університеті Суїнберн (Мельбурн, Австралія), отримали "Шнобелівську премію" за дослідження черв'яків ;)

Про це повідомляється на сайті премії.

“Шнобелівська премія” (The Ig Nobel Prize) — це жартівлива нагорода за досягнення, “які спочатку викликають сміх, а потім змушують замислитися”. Вона є пародією на престижну міжнародну нагороду – Нобелівську премію.

Цього року церемонія нагородження відбувалася в онлайновому форматі.

Лауреатами 30-ї “Шнобелівської премії” в галузі фізики стали вчені українського походження Іван Максимов та Андрій Потоцький з Технологічного Університету Суїнберн.

Вони досліджували поведінку тіла черв’яків під впливом високочастотних вібрацій.

В інтерв’ю виданню Guardian Australia вчені сказали, що нагорода для них є “великим сюрпризом”.

Максимов розповів, що ідея дослідити цю тему з’явилася, коли він помітив, що рідина рухається від вібрації так само як хробаки. Тоді він взяв жменю черв’яків з землі, помістив на сабвуфер у своєму гаражі, і почав спостерігати за ними.

“Це був чистий момент “а що, якщо”. Ми не вдавалися в подробиці, щоб вирішити будь-якої конкретне питання або наукову проблему. Я зробив так, щоб динамік завібрував, програв кілька інструментальних звукових сигналів. І вони почали рухатися, як вода”, — сказав вчений.

Максимов та Потоцький зауважують, що їхнє дослідження, попри його кумедність, може бути корисним для вивчення мозкових імпульсів нейробіологами чи в робототехніці для імітації рухів хробака...

https://bykvu.com/ua/bukvy/ukrainski-vc ... erv-jakiv/
  • 0

Останній дракон ;) :uaflag4:
Аватара пользователя
Dragon
 
Сообщения: 8128
Зарегистрирован: Чт янв 31, 2008 01:44
Откуда: Київ, столиця Київської Русі!
Репутация: 1456

Re: Вселенная, жизнь, разум (с) 8)

Сообщение Dragon » Вс окт 04, 2020 07:22

Глава NASA назвав важливим факт фосфіну в атмосфері Венери.

Газ, який виробляється деякими живими організмами, виявили в атмосфері Венери за допомогою телескопа Джеймса Клерка Максвелла (JCMT) в Східно-Азіатської обсерваторії на Гавайських островах. Щоб підтвердити це відкриття, знадобилося задіяти 45 антен Великий Атакамскій міліметрової і субміліметрової антени (ALMA) в Чилі, більш чутливого телескопа.

Глава NASA Джим Брайденстайн написав в Twitter, що виявлення фосфіну, побічного продукту анаеробної біології, стало найбільш важливою подією в створенні доказу на користь існування позаземного життя.

Знахідка (фосфін) є одним із з'єднань, що свідчать про потенційні ознаки життя.

У звичайних умовах на Землі фосфін - це безбарвний отруйний газ. На Землі його продукують анаеробні мікроорганізми.

Подальші спостереження Венери і кам'янистих планет поза Сонячною системою зможуть допомогти з'ясувати, як саме утворюється на них фосфін. Ці дослідження внесуть свій вклад в пошуки ознак життя поза Землею.

До цього вчені ідентифікували на поверхні Венери 37 вулканічних структур, які недавно були активними і, ймовірно, залишаються активними до сих пір. Як повідомляє Reuters, це означає, що планета все ще є геологічно активною, а не «сплячою», як вважалося до цього.

В ході дослідження вчені зосередили свою увагу на кільцеподібних структурах, які називають коронами. Їх освіту викликано підйомом гарячої породи з надр планети. Вчені змоделювали механізм, за допомогою якого формуються вулканічні об'єкти.

Потім вони порівняли отримані дані з 133 знімками вулканічних корон, які були зроблені місією «Магеллан» в 1990-х роках. Виявилося, що 37 з них були активні в останні два-три мільйони років, що дуже мало з геологічної точки зору.

«На мою думку, багато хто з цих структур активні і зараз», - заявив геолог з Університету Меріленда Лорен Монтезі.

Багато з корон Венери знаходяться в південній півкулі планети. У їх число входить і гігантська корона Артеміди діаметром 2100 кілометрів.

https://zn.ua/ukr/TECHNOLOGIES/zhittja- ... sferi.html
  • 0

Останній дракон ;) :uaflag4:
Аватара пользователя
Dragon
 
Сообщения: 8128
Зарегистрирован: Чт янв 31, 2008 01:44
Откуда: Київ, столиця Київської Русі!
Репутация: 1456

Re: Вселенная, жизнь, разум (с) 8)

Сообщение Анатолий Валерьевич » Пн окт 12, 2020 17:25

Астрономи зафіксували вибух зірки, яку поглинає чорна діра


Група міжнародних астрономів зробили фотографію вибуху зірки, яку поглинає чорна діра у Всесвіті
Про це повідомляє EurekAlert, передає "Укрінформ".

Сам вибух стався за 215 млн світлових років від Землі і був одразу зафіксований кількома телескопами, серед яких Very Large Telescope від Європейської південної обсерваторії.

Астрономи спостерігали за вибухом AT2019qiz впродовж пів року, у той час коли він ставав все яскравішим перед тим, як згаснути.

"Коли чорна діра поглинає зірку, вона може запустити потужний вибух матеріалу, що перешкоджає нашим спостереженням. Він (вибух – ред.) відбувається тому, що виділяється енергія, яка утворюється, коли чорна діра поглинає зоряний матеріал і витісняє зіркові уламки назовні", - повідомила вчений Саманта Оатс із Бірмінгемського університету у Великій Британії.

Зазначається, що зірка, яку "їла" чорна діра, мала масу, що майже дорівнює масі нашого Сонця.
https://espreso.tv/news/2020/10/12/astr ... horna_dira
  • 0

Как прежде , отвечу на сложный вопрос
Любому владельцу Субаровских звёзд .


тел.0953993532
Аватара пользователя
Анатолий Валерьевич
 
Сообщения: 5845
Зарегистрирован: Вс дек 14, 2008 16:39
Откуда: Харьков
Репутация: 2309

Re: Вселенная, жизнь, разум (с) 8)

Сообщение Dragon » Вс окт 18, 2020 09:14

8 жовтня, у Чорнобильському радіаційно-екологічному біосферному заповіднику співробітники наукового відділу на своєму робочому місці помітили рідкісного червонокнижного метелика.

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на спільноту "Чорнобильський Радіаційно-екологічний Біосферний Заповідник" у Facebook.

Унікальним гостем виявився метелик Стрічкарка блакитна (Catocala fraxini). Це вразливий вид, який занесено до "Червоної книги України".

Свою назву метелик отримав через те, що на темних крильцях у нього видно яскраву блакитну смужку, яка нагадує орденську стрічку. Довжина його переднього крила може сягати 45 мм, а розмах крил у польоті – до 110 мм. Метелик гарний у польоті. Стрічкарка блакитна активна вночі, летить на світло.

Науковці припускають, що до приміщення стрічкарка залетіла, аби сховатися від дощу. Екологи чекають, доки закінчиться дощова погода, аби віднести метелика в природу та випустити поблизу улюбленого дерева – тополі.

https://mykyivregion.com.ua/news/u-corn ... elika-foto

Нічого собі "пташечка")))

photo-2020-10-08-17-39-46.jpg
photo-2020-10-08-17-39-46.jpg (106.99 КБ) Просмотров: 5705
  • 0

Останній дракон ;) :uaflag4:
Аватара пользователя
Dragon
 
Сообщения: 8128
Зарегистрирован: Чт янв 31, 2008 01:44
Откуда: Київ, столиця Київської Русі!
Репутация: 1456

Пред.След.

Вернуться в За жизнь и обо всём

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 12