Пригає тахометр subaru legacy 3.0 AT MY2008

Обмен опытом эксплуатации Subaru, вопросы по ремонту, ТО, запасным частям, аксессуарам

Модераторы: Анатолий Валерьевич, Dr.House

Пригає тахометр subaru legacy 3.0 AT MY2008

Сообщение KUCH » Чт апр 09, 2026 10:25

Добавлю у форум знань) можу комусь пригодиться
Приблизно місяці 2 назад їду собі як зазвичай тут бац тахометр підскочив з 3000 до 4500.
Потім ще раз і ще раз. Двигун при цьому працював нормально не троїв. Ніяких ривків і інших симптомів по коробці не відчувалось.
Підключив OBD2 і він показує нормальні оберти. Коли машина стоїть тахометр не пригає а стоїть собі у свому діапазоні обертів.

Кожного наступного дня проблема повторювалась частіше і частіше. Подумав на приборку спершу. Поїхав до знайомого на СТО він не електрик, але каже, що часто проблеми з обірваною масою буває. Він оглянув і о диво знайшлась обірвана маса, купив нові косички і був дуже радий, що все так легко порішалось.

Виїхав і за декілька хвилин проблема повторилась.(((
Поїхав я до електрика на СТО, він продзвонив все і сказав, що нічого не знайшов і при ньому тахометр працює справно.
Тільки я виїхав від нього за декілька хвилин проблема знов себе проявила.

Почав шукати хто може глянути до приборки, у Львові спеців знайти не реально.
Паралельно шукав в неті проблему, і таки знайшов згадки про тахометр, багато хто писав що проблема в блоці управління - ЕБУ(ECM) потрібно його міняти.
22611an300 блок
Пошукав у неті в Україні мого ЕБУ нема. Є в Польщі, але разом з приборкою і ключами і ціна не гуманна ~20000грн.

Шукав далі в неті і знайшов що іноді проблема в пайці ЕБУ і якщо прогріти блок, то все проходить.
Дзвоню в різні сервіси по електроніці ніхто не хоче за таке братися.
Є в Києві сервіс по різним ЕБУ, але потрібно тиждень часу(відправити, поремонтувати, назад, та й черга є).

Шукаю далі у Львові..., а паралельно в неті. На одному американському чи то британському форумі знахожу подібну проблему.
І там кажуть, що якщо натискати в районі ЕБУ(він знаходиться під ногами пасажира), то тахометр починає стрибати або навпаки стабілізується і працює нормально.
Перевірив і у мене так само.

Знаходжу СТО у Львові, яке займається блоками, я зрадів домовився, залишив їм, а також розказав про свою знахідку.
Вечером забирати, вони кажуть, що блок в доброму стані і ніяких тріщин в пайці не знайшли. Почистили і прогріли блок, щоб не паяти навмання.
Коли підключили блок, завели авто і почали рухати руками кабелі проблема себе проявила. При русі кабелів тахометр продовжував стрибати.
У мене закралась підозра, що можливо проблема в конекторі(фішці) і пінах, але це був вечір і на цьому СТО не було можливості перепінити конектор.

Домовився я знов на СТО якому обслугову леську, щоб перепінити конектор. Цього разу електрик, ще взяв осцилогаф і точно сказав що проблема не в конекторі а в ЕБУ. Тахож на youtube знайшов відоси американського електронщика який перепаює в блоці одну мікросхему, яка є драйвером форсунок і також відповідає за тахометр. У дуже багатьох людей проблема гірша, а саме пропуски запалювання в різних циліндрах. Міняють все - свічі, катушки, форсунки нічого не допомагає. А винувата ця мікросхема.

І тут я згадав, що у мене є старий знайомий, який має сервіс ремонту мобільних.
Питаю його чи може його електронщик оглянути пайку блоку і цієї мікросхеми.
Привожу блок управління, діло не швидке, як здається на перший погляд. Вечером він дзвонить, каже все норм ніяких пошкоджень не виявлено.(((
Я вже не знаю...Кажу, а давай просто перепаяй цю мікросхему, а там побачимо.

Вечером забрав блок, зранку завіз на сервіс(паралельно робив планове ТО).
Поставили блок, вирівняли масло, так як без блоку авто не заводилось, авто завелось ну хоч не поламали після пайки)
На холодну проблема не проявляла себе. Тому я розрахувався і поїхав тестити авто.
До роботи десь 40хв. Проїхав 20хв далі пробую підгазовувати і крутити двигун до 3-4 тис.
Вечером додому, теж ніби все норм.

Проблема не проявляється(настрій піднімається). На другий день їду на роботу знов кручу вже до 5тис. все нормально.
Їжджу поки вже 3 дні виглядає так що проблема таки була в цій мікросхемі.

ЕБУ - 22611an300

Мікросхема яку відпаяли і її ж припаяли IC608
В ютюбі можна подивитись як в америці майстер паяє цю мікросхему @blackhorserepairs
  • 0

Була Legacy b13 MY2009 2.0R MT
Зараз Legacy b13 MY2008 3.0R АT
Стожари рулять)
KUCH

Вернуться в Обмен опытом